KERTEMINDE SENIORHØJSKOLE
Forside Meddelelser
 
AKTIVITETER
Semester Efterår 2024 Praktisk info Tilmelding og betaling
 
OM OS
Bestyrelse og leder Vedtægter Generalforsamling Vores historie Kontakt
 
ARKIV
År 2024 År 2023 Semester Efterår 2022 Semester Forår 2022 Semester Efterår 2021 Semester Efterår 2020 Semester Forår 2020 Fotos 2018-2019 Semester Efterår 2019 Semester Forår 2019 Semester Efterår 2018
 
 
  AutoWeb © cwang.dk
Kerteminde Seniorhøjskole   
Topbanner
10.04.2024 - Semester Efterår 2019
 
Efterårssemester 2019 - 50. semester
 
 
Tema: Vand - ressource og udfordring
 
Vandet dækker 70% af jordens overflade, men alligevel udgør vand kun 0,05% af jordens masse. Vand er betingelse for liv, det har betydning for livets opståen og udvikling, og det er afgørende for vores sundhed. Vandet binder sammen, når det bruges som trafikåre for at komme fra sted til sted, og vandet deler vandene, når det er årsag til stridigheder og kampe om adgang til ressourcen.
 
Vi skal se på vand i mange afskygninger: Vand til at drikke, vand til at sejle på, vand som ressource, vand som hjem for talrige levende væsner, vandets kulturhistorie, vandet som legeplads.
 
Efteråret 2019 er Kerteminde Seniorhøskoles 50. semester, og fejringen af 25-års jubilæet vil indgå i arrangementerne. Et efterår med spændende mennesker, samvær, ny viden, udflugter, latter, sang og musik.
 
 Tirsdag d. 3. september 2019 
 
Formiddag
Vand - ressource og udfordring
Elisabeth Møller Løye, cand.mag., leder af Seniorhøjskolen.
Indleder efterårets tema.
 
Eftermiddag
Havet og mennesker
Lisa Koch Nielsen, sanger og guitarist.
Alle sejl er sat til i dette foredrag om havet og menneskets tilknytning hertil. Sanger og guitarist Lisa Kock Nielsen er dykket ned i viserne, populær-genren og høskolesangbogen og har fisket efter gode sange, der handler om havet. Undervejs fortæller hun om historierne bag sangene, om udlængsel og hjemvé. Tag sangstemmerne med, for deltagerne inviteres til at synge med på et hav af gode sange!
 
 Tirsdag d. 10. september 2019 
 
Formiddag
Vandløb og vådområder i Kerteminde
Søren Bay, Biolog ved Kerteminde Kommune
Hvordan forvalter vi vores ferske vand i Kerteminde Kommune, og hvad bliver der lagt vægt på?
Hvordan kan naturen spille sammen med de øvrige interesser i landskabet, og hvordan kan alle tilgodeses, så vi opnår mest og bedst natur og naturtilstand uden at blokere for andre interesser.
 
Eftermiddag
Livet i nor, fjord, havn og bælt med fokus på plante- og dyrelivet, specielt fisk og fiskeri
Frode Thorhauge, Biolog, cand.scient. og lic. scient., Fyns Amt, Miljøcenter Fyn I/S og Kerteminde Kommune.
Hvordan blev noret og fjorden skabt? Hvad kendetegner nor og fjord? Hvad betød afskæring af alt spildevand fra noret og fjorden i 1990? Fiskeriet før og nu. Etablering af de maritime haver i bæltet. Antallet af maritime haver rundt i landet vokser stærkt.
 
 Tirsdag d. 17. september 2019 - Jubilæumsarrangement 
 
Heldagsudflugt med bus langs Kertemindes kyster. Besøg ved udvalgte havne og vådområder.

Frokost undervejs.
 
 Tirsdag d. 24. september 2019 
 
Formiddag
Causeri om vin
Lene Bjerre, tidl. leder af uddannelsesinstitution, WSET Level 2 and Champagne Certified. Vinder af Story Slam Odense 2017.
I et CAUSERI OM VIN kan meget ske, og tilhøreren vil blive ført ad nogle af de mange veje, vinen kan lede.
 
Der er tallene og den kendte og ukendte viden om vin. Der er vinens sprog. Og proppernes musik ...
 
Der er muligheden for, at det efter causeriet bliver lettere at vælge og købe vin og at kombinere vin med mad.
 
Og så er der alle historierne ...
 
Eftermiddag
På tur i guitarmusikkens verden med "Frøken Hansens Guitarduo"
Anna Bettina Dalmark, guitarist, souschef i Nyborg Kommunale Musikskole og Leif Enevig, guitarist og jazzmusiker, tidligere lærer på Nyborg Kommunale Musikskole
Repertoiret er populær klassisk guitarmusik fra forskellige perioder fra renæssancen til nutiden.
 
Derudover vil der blive spillet folkemusik fra en række lande, og endelig spilles der op til fællessang med udgangspunkt i Høskolesangbogen.
 
 Tirsdag d. 1. oktober 2019 
 
Formiddag
Konsekvenser af stormflod og klimatilpasning i kystområder
Per Skougaard Kaspersen, forsker, Danmarks Tekniske Universitet.
Kystområder påvirkes i stigende grad af ekstreme klimahændelser, herunder stormflod og oversvømmelser fra skybrud.
Stigningen i hyppigheden og konsekvenserne fra klimahændelser skyldes i mange tilfælde en kombination af klimaændringer samt en øget udbygning i den attraktive (men sårbare) kystzone. Der er store økonomiske og menneskelige konsekvenser for de kystnære lokalsamfund forbundet med forekomsten af oversvømmelser fra stormflod og skybrud.
 
Fremtidige klimaændringer, og i særdeleshed forventningen om et stigende havniveau, vil sandsynligvis medføre flere og kraftigere stormfloder, og dermed også stigende konsekvenser heraf. Introduktionen af klimatilpasningstiltag er altafgørende for at begrænse effekterne af ekstreme klimahændelser i dag og i fremtiden.
 
Foredraget sætter fokus på konsekvenserne af stormfloder i kystnære områder i Danmark, med særligt blik til Kerteminde og omegn. Det indeholder et tilbageblik på den historiske udvikling i ekstreme klimahændelser samt en kig ind i krystalkuglen med henblik på at forudsige, hvordan klimaændringerne kommer til at påvirke disse hændelser (og konsekvenserne heraf) i fremtiden.
 
Der præsenteres eksempler på hvordan man kan reducere konsekvenserne af stormfloder gennem etablering af forskellige klimatilpasningstiltag. Afslutningsvist inviteres deltagerne til at 'oversvømme' lokalområdet ved brug af en simpel stormflodsmodel for Kerteminde og omegn. Foredraget bygger på resultater fra danske og internationale forskningsprojekter.
 
Eftermiddag
Mit græske eventyr
Leo Schmidt, forfatter og langturssejler.
Skæbne, livsglæde, tro og tillid er temaer i foredraget, hvor tilhørerne er med på en fantastisk rejse i det billedskønne Grækenland fra fortid til nutid, fra vest til øst og nord til syd. Rejsen fører til kontakt med grækere og belyser græsk mentalitet og tænkemåde i et historisk perspektiv.
 
Den eventyrlige rundrejse slutter på Rhodos, Tempelriddernes ø, hvor de historiske tråde knyttes sammen og forbindes med vor egen tid.
 
Foredraget er illustreret med flotte billeder, krydret med humor og levende fortalt.
 
 Tirsdag d. 8. oktober 2019 
 
Formiddag
Barndom i 1950erne
Jens Peter Madsen, fortæller
Muntre erindringshistorier fra en barndom på landet i 1950'erne, som vil inspirere publikum til selv at fortælle barndomshistorier for børn, børnebørn eller oldebørn.
 
Eftermiddag
Iskerner og klimaforandringer
Anders Svensson, Lektor ved Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet
Verden står over for en stor udfordring med global opvarmning og stigende havniveau. Iskerner fra Grønland og Antarktis benyttes til at kortlægge klimahistorien, idet de fortæller om fortidens istider, vulkanisme, drivhusgasser, bratte klimaændringer, og menneskets indflydelse på klimaet.
 
Forståelsen af klimasystems grundlæggende mekanismer er en forudsætning for at kunne forudse og - på længere sigt - kontrollere fremtidens klima.
 
 Tirsdag d. 22. oktober 2019 
 
Formiddag
Drivhusgasser ved Gyldensteen deler vandene
Susan Guldberg G. Petersen, Ph.D.-studerende, SDU
Den globale opvarmning er i fuld gang med at forandre det Danmark vi kender i dag.
 
Gyldensteen Strand er en forsmag på, hvordan fremtidens havstigninger kan komme til at ændre Danmarks kystnære områder.
Men hvad betyder det for landbrugsjordens klimaaftryk at den pludselig står under vand?
 
Eftermiddag
Med 'Rylen' rundt til De Danske Øer
Jens Bohr, billedkunstner
'Rylen' er skibet Acton Friis og Johannes Larsen sejlede med i 20´erne og beskrev De Danskes Øer. Jens Bohr har i de sidste 20 år sejlet som skipper med Rylen rundt i det meste af de danske farvande med mange forskellige billedkunstnere og skrivende videnskabsfolk m.m., udmøntet i udstillinger, mindre bøger og ikke mindst 3 dvd´er af Jørgen Flindt Pedersen.
 
Jens vil fortælle om turene, vise billeder og udsnit af dvd´erne (Gensyn med De Danskes Øer).
 
 Tirsdag d. 29. oktober 2019 
 
Heldagsudflugt med bus til:
 
* KlimaByen i Middelfart
* Fjordenhus i Vejle
* Gram Lergrav, det naturhistoriske museum
 
 Tirsdag d. 5. november 2019 
 
Formiddag
Også i Afrika har de brug for rent vand.
Bent Kjellerup, ingeniør, frivillig i Ingeniører uden Grænser
U-landsprojekter har gennemgået en fantastisk udvikling, siden det hele startede i 60’erne. Men fortsat er vandforsyning en sektor, hvor man støder på mange paradokser - bl.a. "er en mobiltelefon vigtigere end at sørge for rent vand?". Vil Afrika løbe tør for vand på grund af klimaforandringerne?
 
Med 35 års erfaring fra Afrika og Asien vil Bent Kjellerup fra Ingeniører uden Grænser tale om vandforsyning i u-lande.
 
Eftermiddag
Vandets betydning for kroppen og dens funktioner
Kirsten Vendelbo Larsen, cand. scient,, Ph.D., lektor ved Sygeplejeuddannelsen i Odense.
I foredraget vil vi høre om de steder, hvor kroppen har brug for vand og hvorfor. Hvordan flytter vandet sig fra én væskefase til en anden? Hvordan styres væskeindtag/væskeudgift, og hvorfor ændres det med alderen? Hvad betyder det når vand udskiftes med andre drikkevarer (kaffe, te, læskedrikke ...)?
 
 Tirsdag d. 12. november 2019 
 
Formiddag
Familiesejllads og Sejlerskole i Middelhavet
Erik Gindesgaard, tidl. hø-/efterskole lærer, Club Manager i Skanderborg Golfklub
Hødepunkter fra sejlads Danmark/Middelhavet tur/retur i ældre spidsgatter. Tidevandssejlads, kanalsejllads gennem Frankrig. Transport af 8 både fra 'Ship-O-Hø' Sejlerskole fra Mallorca til Jugoslavien med tragisk følge.
 
 
Eftermiddag
Vores grundvand - en fantastisk ressource
Susie Mielby, Seniorrådgiver emerita, Hydrogeolog
Vi er med rette stolte over det danske grundvand, som vi er vant til at hente fra undergrunden og sende urenset ud i vores vandledninger. Men de senere år er der sået tvivl om denne praksis kan fortsætte.
 
Foredraget tager udgangspunkt i vandet i naturens kredsløb. Hvor ligger det, og hvor tilgængeligt er det? Er der nok af det? Kan vi blive ved med at drikke det direkte fra undergrunden? Hvilken indsats skal der til for at beskytte ressourcen, så der er nok vand til alle formål?
 
 Tirsdag d. 19. november 2019 
 
Formiddag
Drikkevand i Kerteminde Kommune, adgang, forsyningssikkerhed, fremtidige udfordringer m.m.
Michael Hø-Larsen, direktør for Kerteminde Forsyning
I Danmark har vi noget af det reneste drikkevand i verden. Vi kontrollerer løbende drikkevandet for en lang række stoffer for at sikre kundernes sundhed bedst muligt.
 
I foredraget vil vi samle op på de udfordringer, Kerteminde Forsyning har haft med hensyn til adgangen til rent vand og forsyningssikkerhed de seneste år, samt redegøre for de tiltag vi allerede har gjort og vil gøre i fremtiden. Hvordan sikre vi rent vand i Kerteminde Kommune og fastholder Danmarks førerposition?
 
Eftermiddag
Tilbageblik på efterårets tema
Elisabeth Møller Løye
 
 Tirsdag d. 26. november 
 
Formiddag
Afslutning og Seniorhøjskolens 25 års jubilæumsfest
 
 
 
 
 
10.04.2024 - Semester Efterår 2019
Copyright © by Kerteminde Seniorhøjskole
Dette website gemmer ikke cookies, opsamler ikke data om brugerne, og viser ikke brugertilpassede annoncer !